Sajtó megjelenés

Marosmenti Vállalkozók Szövetsége 200 ezer forintot ajánlott fel az Erzsébet-háznak

A makói vállalkozók ismét bizonyították segítőkészségüket a városért, az itt élőkért érzett felelősséget – írja közösségi oldalán Farkas Éva Erzsébet.

– Köszönet mindazon vállalkozóknak, magánszemélyeknek, nyugdíjas kluboknak, civil szervezeteknek, önkénteseknek, az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriumi tagjainak, akik fontosnak tartották, közös üggyé tették az Erzsébet-ház létrejöttét. – írta a támogatás átvételéről készült kép mellé Makó polgármestere.

Farkas Éva Erzsébet hozzátette: az adományozók ezzel a városban élő súlyos, középsúlyos, halmozottan sérült és autista fiatalok, családjaik, boldogulásához járultak hozzá, akik számára hatalmas segítséget nyújthat majd a megyében is egyedülálló terápiás szolgáltatások biztosítása, valamint a strukturált foglalkozások tartása.

A polgármester posztjából az is kiderül, hogy a közös összefogásnak, illetve a nagylelkű vállalkozóknak köszönhetően megkezdődhettek az Erzsébet-ház felújításának munkálatai, így 2019. május 11-én Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral közösen adnak majd át.

Nagycsaládosok gyerekeinek ajánlotta fel cafeteriáját Farkas Éva

A polgármesternek 200 ezer forint cafeteria juttatás jár, ám a korábbi évekhez hasonlóan most is jótékony célra fordítja azt.

SZÉP-kártyára kéri, és az Angyalsóhaj Alapítvány javára ajánlja fel az idei cafeteria juttatását, számolt be róla Farkas Éva Erzsébet a mai rendkívüli testületi ülésen. Ebből az összegből mintegy 50 nagycsaládos gyerek utazhat majd el a Szegedi Vadasparkba, ahol vendégül is látják őket.

Boldog gyermekarcok a Hagymaházban

A Makói Teátrum Oscar Wilde: A boldog herceg című előadását nézhették ma délelőtt meg a szerény kürölmények között élő makói általános iskolások majd a darab végén egy igazi meglepetésben is részesültek, ugyanis a Makói Önkormányzat, az Angyalysóhaj Alapítvány, valamint a Makói Fiatalok Akadémiája ajándékcsomagokkal lepték meg őket. Ehhez személyesen Farkas Éva Erzsébet is hozzájárult, aki polgármesteri alapjából mintegy százhúzezer forintot ajánlott fel erre a nemes célra.

Ajándékcsomagokkal készült az önkormányzat, az Angyalsóhaj Alapítvány és a Ma-fi-a a gyerekeknek

A csomagok átadása előtt pedig a gyerekek megtekinthették Oscar Wilde: “A boldog herceg” című színházi darabot is, a Makói Teátrum előadásában.

Péntek délelőtt ingyenes előadással kedveskedett a MATE a fiatal közönségnek. A társulat A boldog herceg történetét vitte színpadra. Mint Varga Norbert portálunknak elmondta: sok feldolgozás létezik a műből, ők vegyítették a dolgokat, így a zenés mesejáték hagyománya is megjelenik az előadásban, a kissé szomorú karácsonyi történet pedig a gyerekeknek és felnőtteknek is tanulsággal szolgál. A művészeti vezető kiemelte: az előadás arra hívja fel a figyelmet, hogy karácsonykor és a mindennapokban is segítsünk másoknak.

Az előadás előtt köszöntőt mondott Farkas Éva Erzsébet, a polgármester szólt az adventről, illetve köszönetet mondott Weszelyné Véghseő Henriett képviselőnek a szervezésért, illetve a Makói Teátrum tagjainak és a segítőknek is. A polgármester két dallal is készült a gyerekeknek, a Csendes éj történetét pedig meg is osztotta a közönséggel.

A játékok gyűjtését egy hónappal ezelőtt kezdte meg a Ma-fi-a, az akció során több száz játék gyűlt össze – tudtuk meg Bertus Barcza Anikótól. A közösségszervező kiemelte: a mai napon senki nem fog üres kézzel távozni, mindenki kap egy kis ajándékot.

Makó Város Önkormányzata és a Makói Fiatalok Akadémiája által gyűjtött adományok mellett az Angyalsóhaj Alapítvány 25 ajándékcsomagot osztott szét a szerényebb körülmények között élő családok számára, illetve további 25 ajándékcsomagot adott a Pápay Endre Oktatási Intézmény hátrányos helyzetű, halmozottan fogyatékkal élő, sérült tanulóinak. Farkas Éva Erzsébet polgármesteri képviselői alapjából 120 ezer forintot ajánlott fel karácsonyi ajándékokra a makói gyermekek részére.

Segít az Angyalsóhaj

Hét helybeli családot ajándékozott meg vasárnap délután a makói Angyalsóhaj Alapítvány egyenként nagyjából 35 ezer forint értékű ajándékcsomaggal.

Az alapítvány szóvivője, Varga Márta elmondta, olyan családokat választottak az iskolák ajánlásai alapján, ahol a szerény körülmények ellenére szorgalmas, jól tanuló, a sportban vagy a művészetben jeleskedő a gyerek.

Az ajándékozást egyrészt Farkas Éva Erzsébet polgármester felajánlása tette lehetővé, amelynek értelmében cafeteriakeretét rászorulók támogatására fordítja, másrészt az egyik helyi nagyáruházban folytatott, 180 ezer forintos eredményt hozó gyűjtés. Az ajándékokat az alapítvány életre hívói, Farkas Éva Erzsébet és férje, Farkas László – előbbi fővédnöke, utóbbi pedig kuratóriumi elnöke – adták át.

Hét családot ajándékozott meg az Angyalsóhaj Alapítvány

Egyenként meghaladja a harmincötezer forintot azoknak a csomagoknak az értéke, amelyeket az Angyalsóhaj Alapítvány adományozott hét makói családnak a közelgő ünnepre való tekintettel. Minden táska egyedi tartalommal bírt, melyet bronzvasárnapon vehettek át a gyerekek és azok szülei.

Az Erzsébet-házért készültek sütemények

Advent első vasárnapja a jótékonyság jegyében telt Makón: több egyesület, nyugdíjas klub, szakszolgálat és magánember különféle süteményeket sütöttek. A becsületkasszákba mindenki annyit helyezett, amennyit gondolt – a bevételt az Erzsébet-házra fordítják.

2017-ben döntött úgy az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriuma, hogy létrehoznak egy nappali foglalkoztató otthont a súlyos és középsúlyos fogyatékkal élő fiatalok számára. Farkas Éva Erzsébet polgármester és az alapítvány fővédnöke elmondta, az országban nagyon kevés ilyen foglalkoztató ház létezik, ahol a 23 év feletti fiatalokkal tudnak foglalkozni.

– Ezért döntött úgy az Angyalsóhaj Alapítvány, hogy egy olyan épületet hoz létre a városban, amely ezt a hiányosságot pótolni tudja – fogalmazott a polgármester. Az Erzsébet-ház kezdeményezése mellé állt a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László püspök is, akivel április 21-én használatba adási szerződést írt alá az alapítvány. A Szent István tér 9. szám alatti felújított ingatlant várhatóan jövő tavasszal adják át.

Advent első vasárnapja a szeretet és a jótékonyság jegyében telt: a tavalyi évhez hasonlóan idén is jótékonysági sütikóstolóval készült az Angyalsóhaj Alapítvány. Rengeteg ízű, formájú finomság készült, a becsületkasszákban összegyűlt összeget pedig az Erzsébet-ház megvalósulására fordítják. A vasárnap délután nemcsak az édességeké, hanem az adventi koszorúé is volt a főszerep: a hit gyertyáját Farkas Éva Erzsébet polgármester, Juhászné Rácz Zita, az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriumi tagja, Tóthné Székely Mária, az ÉFOÉSZ makói csoportjának vezetője és Pálfai Zoltán plébános gyújtotta meg.

Hamarosan elkezdődnek az Erzsébet – ház felújítási munkálatai.

Civil, szülői kezdeményezésre tűzte ki céljául az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriuma, hogy létrehozza az Erzsébet-házat, ahol az egészségkárosodással, szellemi fogyatékossággal élő fiatal felnőtteken és családtagjaikon kívánnak segíteni. Ehhez egy épületet a Szent István Király Plébánia már térítésmentesen felajánlott, felújítására és kialakítására pedig az alapítvány több, adománygyűjtő rendezvényt is szervezett. Egy sajtótájékoztató keretében pedig legutóbb arról számolt be Farkas Éva Erzsébet polgármester, hogy elkészültek azok a tervek, melyek alapján már a jövő héten elindulhatnak a munkálatok.

Jövő héten megkezdődnek az Erzsébet-ház munkálatai

Várhatóan 2019. május 11-én adják át az Erzsébet-házat, amely nemcsak a halmozottan sérült fiataloknak nyújt lehetőséget a további fejlesztésre, hanem közösségi tér is lesz. Az épület átalakítása jövő héten kezdődhet meg.

Elkészültek az Erzsébet-ház tervei, így jövő héten már elis kezdődhet az ingatlan felújítása, átalakítása. Farkas Éva Erzsébet polgármester a fejlesztőházzal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, több mint 10 millió forint támogatás gyűlt össze: ebben nemcsak pénzbeli felajánlás, hanem építési anyag és munkaerő biztosítása is van. A tervezők és az építészmérnökök már jártak a Szent István tér 9. szám alatti ingatlanban, hogy felmérjék annak állapotát.

A polgármester hozzátette: az Erzsébet-ház egy többfunkciós közösségi tér lesz, ahol a kulturális események, a koncertek és a támogatói közösség rendezvényei mellett a halmozottan sérült fiataloknak nyújt foglalkozásokat. Kialakítanak terápiás szobákat, mint például fényterápiás helyiséget, illetve az udvari részen lovas terápiás órát is tudnak majd tartani. A helyi védelem alatt álló épületet utoljára 2003-ban újították fel, a mostani beruházás során a homlokzat az eredeti állapotát kapja vissza, míg belülről akadálymentesítést is kialakítanak.

Tóthné Székely Mária, az ÉFOÉSZ vezetője elmondta: örömmel fogadták az Erzsébet-ház ötletét és mindig nagy lelkesedéssel fogadják az ehhez kapcsolódó programokat. Ilyen lesz a december 2-ai jótékonysági sütikóstoló is – a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik a Makovecz téren. Szilágyi Réka, az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta, mindenki támogatására szüksége van, hogy megvalósulhasson a foglalkoztató ház, ezért bárki csatlakozhat a kóstolóhoz egy tál süteménnyel.

Vargáné Szalados Klára, a Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola Diákotthon Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója elárulta: már felmérték a szükséges eszközállományt, amire szüksége lehet az Erzsébet-háznak. Hozzátette, ez az intézmény egy űrt fog pótolni, ugyanis a Pápayban csak 23 éves korig tanulhatnak a sérült diákok.

Várhatóan az Erzsébet-házat 2019. május 11-én adják át, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közreműködésével.

Oldalak