Sajtó megjelenés

A jövőben is kamatoztatható Művészetek Katedráján szerzett tudás

Dalos workshoppal zárult le Bátori Éva klasszikus énekkurzusa a Művészetek Katedráján. A hallgatók a hétnapos intenzív munka által egy teljes portfóliót is össze tudnak állítani.

Minden hallgató kedvenc dalával mutatkozott be vasárnap délelőtt azon a workshopon, amellyel Bátori Éva operaénekes, mestertanár kurzusa véget ért. A Művészetek Katedrája szakmai vezetője és mestere elmondta, a hétnapos intenzív munka alatt olyan tudást szereztek a hallgatók, amelyet a jövőben is tudnak kamatoztatni. Elmondása szerint a résztvevők most már tudják, hogy egy meghallgatáson melyik dallal kezdjenek, milyen technikát alkalmazzanak és egy teljes portfóliót tudnak összeállítani.

Bátori Éva kurzusára az ország minden részéről és Szabadkáról is érkezett növendék. A felhozatalban voltak kezdők és profik is, így akár egymástól is tanulhattak a résztvevők. A szakmai tanácsok mellett a léleksimogató beszélgetések sem maradtak el. A Művészetek Katedrája jövőre is folytatódni fog: a szakmai vezető elárulta, a város és a városvezetés is a megkezdett munka mellett áll, hiszen ezzel is öregbítik Makó hírnevét, továbbá turisztikai szempontból is nőhet a népszerűsége a városnak.

Tyúkanyóként segített Sonkodi Rita a hallgatóinak

Véget ért Sonkodi Rita mestertanár képzőművészeti kurzusa, amely az Angyalsóhaj Alapítvány Művészetek Katedrája keretén belül valósulhatott meg. Idén több mint 20-an alkottak a maratoni tanfolyamon.

A makói kötődés Sonkodi Rita festőművész kurzusa is véget ért: a mestertanár maratonfutásként jellemezte a tréninget. Mint elmondta, a leghosszabb kurzus volt az övé, ahol a legtöbb növendék – 22-en – vett részt, különböző korosztályokból. A festőművész kurzusa napi 8 órán át tartott: a városi és műtermi alkotásra is sor került.

– Hihetetlen szivacs-hallgatókkal dolgoztam, mindenki hatalmas szeretettel és nyitottsággal jött erre a kurzusra a szabadság és a nyári szünet ellenére is. Le a kalappal előttük, mert azt a munkát, amit ők megtettek, az mindennél többet mond – fogalmazott Sonkodi Rita.

A résztvevők családi címer alkotásával kezdték meg a munkát, majd ezt követően családfákat, városi épületeket és a képzeletüket vethették a papírra. A festőművész elárulta: ő csak tanácsokat adott a hallgatóknak, senkinek sem mondta meg, mit és hogyan csináljon meg.

– Én egy tyúkanyó voltam, aki terelte őket – tette hozzá Rita.

A kurzus résztvevőinek alkotásaiból szombat délután a Hagymaház Galériában nyílt tárlat, ahol Sonkodi Rita mellett közreműködött Kocsisné Maráczi Margit mesterpedagógus és Gyüre Villő, a mesterkurzus egyik résztvevője is.

Céltudatosak és motiváltak a növendékek a Művészetek Katedráján

A héten több kurzus is zajlott a Művészetek Katedrája keretein belül: csütörtökön a Bagolyvárban jártunk, ahol Dezső Virág mozgásművészet és Sonkodi Rita képzőművészet kurzusára nyertünk betekintést.

– Azt tudom mondani, hogy az a környezet, amit itt megteremtettek számunkra Makón, az egy nagyon befogadó és inspiráló környezet, ami  nagyon fontos ahhoz, hogy egy olyan munkát tudjunk véghezvinni, aminek utána gyümölcse is van – mondta el portálunknak Dezső Virág, a MAPA művészeti vezetője és az Amszterdami Zeneakadémia tanára. A kurzus vezetője továbbá kiemelte: az elmúlt napokban elég sokat haladtak előre, intenzíven dolgoztak.

Kérdésünkre elárulta továbbá, hogy korosztályt tekintve vannak különbségek, így van, aki tapasztaltabb, mások pedig kevésbé, de mindenki nagyon céltudatosan készül a jövőbeni pályára, amely meghatározó, hiszen ez meghatározza a munkakedvet, a hozzáállást, a koncentrációt és az utánagondolást is.

Hétfőn a képzőművészeti kurzus is kezdetét vette, és mint Sonkodi Rita elárulta, már 9 óra 10 perckor sercegett a papíron a grafit és elkezdték a munkát. Mint megtudtuk, az idei évben kicsit idősebbek jelentkeztek; a legfiatalabb növendék 12 éves, de vannak időskorúak is a kurzuson.

– Kilenctől ötig nagyon nehéz folyamatosan alkotni hét napon keresztül, beleértve a szombatot is, és mindig próbálom ösztönözni a gyerekeket, hogy kicsit lassítsunk, pihenjünk, hihetetlen aktívak, hihetetlenül vágynak, mint a szivacsok, mindenre; hogy mondjam a következő témát. Itt nem feladatok vannak, hanem ötletek és témák. Próbálom úgy terelni őket, hogy legyen szabadságuk. Én mindig azt mondtam, az a jó művésztanár, aki azt mondja, hogy itt egy gyönyörű kert, megadja a határait, a kerítését és azon belül bármit lehet csinálni; itt mindenki egyéniség, én ezt tiszteletben tartom – fogalmazott a kurzusvezető. Sonkodi Rita továbbá kiemelte a család fontosságát, amely a munkák témájában is megjelenik, hiszen a növendékek saját címert is alkottak, de családfát is készítettek. A festőművész ennek kapcsán személyes kötődését is felelevenítette, hiszen nagyszülei makóiak voltak, így a város a mai napig fontos számára.

A mai napon nyíló kiállításra az előző évhez hasonlóan ismét készül egy közös, nagy alkotás, amely Csanád megyecímerét és pecsétjét fogja ábrázolni – tudtuk meg a kurzus vezetőjétől.

Példaképek is a mentortanárok a Nyári Akadémián

Harmadik alkalommal szervezték meg a Nyári Összművészeti Egyetemet, ahol idén több mint 150 tehetséges diák vesz részt az egész országból. A Bartók Székhelyintézményben a vonósok és a klasszikus énekesek gyakorolnak gőzerővel a hét folyamán.

Hegedűszó és ének hallatszik ki a Bartók Székhelyintézmény ablakain: itt tanulhatnak a résztvevők diákok Bátori Évától és Galgóczi Sándortól. A Nyári Akadémia szakmai vezetője és a klasszikus énekkurzus vezetője, Bátori Éva portálunknak elárulta, reggeltől késő délutánig tart órákat, 17 diáknak. Az ő tréningjére a kezdőktől a tanult énekesekig jelentkeztek.

– Én az első évben és idén vállaltam kurzust. Általában 10 fővel dolgozok, de most egy nagyobb csoporttal tevékenykedek. Reggel Dezső Virág mozgásóráján kezdtünk, majd mindenkivel közel 45 percet foglalkozok – mesélte az operaénekes. – Szeretnénk elérni a jövőben, hogy legyenek átfedések, mozgások a kurzusok résztvevői között: az én tanulóim látogassanak el másik órára és ahol ők voltak, azok a résztvevők pedig az én óráimon vegyenek részt.

A szakmai vezető elárulta, a mesterek példaképek lehetnek a fiatalok részére, hiszen így láthatják, milyen messzire eljuthatnak. Galgóczi Sándor hegedűművész is egykor a Bartókban kezdte a pályafutását, most pedig a Regensburgi Filharmonikus Zenekar tagja. 

– A felkérésnek nagyon örültem: igazából a piros lámpánál kaptam Évától a hívást, így csak félreálltam, megbeszéltük vele a részleteket, igent mondtam és hajtottam tovább – emlékezett vissza a hegedűművész.

– Az én kurzusom rövidebb, mivel én Németországból érkeztem és oda is kell visszamennem gyakorolni. Összesen hatan jelentkeztek hozzám, két korosztályból. Délelőtt a kisebbekkel, délután a nagyobbak foglalkozok.

150 tehetség vesz részt a Művészetek Katedráján

Harmadik éve rendezi meg az Angyalsóhaj Alapítvány a Művészetek Katedráját, ahol a diákok neves művészektől tanulhatnak. Idén több mint 150 gyermek, nyolc mestertanártól tanulhat.

Nagy sikere van a Művészetek Katedrájának: idén a mestertanárok száma is nőtt a résztvevő diákok létszáma mellett. Bátori Éva operaénekes és az Összművészeti Szabadegyetem egyik szervezője elmondta, a Nyári Akadémia ötletéhez nemcsak az Angyalsóhaj Alapítvány és a város állt, hanem a Makóról elszármazott művészek is. Ebben a nyári tanévben már nyolc neves, szakmájában kiemelkedő tanártól tanulhatnak a résztvevők, nyolc művészeti ágban. 

A szakmai munka augusztus 5-én indult, azonban szerdán Farkas Éva Erzsébet polgármester és Farkas László, az Angyalsóhaj Alapítvány elnöke is ellátogatott a résztvevőkhöz és a munkájukhoz sok sikert kívánt. A város első embere kiemelte, idén nagyszerű kurzusvezetők csatlakoztak a Művészetek Katedrájához, többek között makói mesterek is, mint Csikota József, a Makói Magán Zeneiskola igazgatója és karmestere.

Ebben az esztendőben a különféle művészeti ágak találkoznak a Nyári Akadémián: a színjátszástól kezdve a képzőművészetig és a zenéig hosszú a repertoár. Mestertanárok: Petrás Mária népdalénekes, Huszárik Kata színművész, Dezső Virág mozgásművész, Sonkodi Rita képzőművész, Fejér András harsonaművész, Galgóczi Sándor hegedűművész, Marosi László karnagy és Csikota József makói karnagy-igazgató.

Fejér András volt a nyár esti beszélgetések első vendége

Kezdetét vette a “marosmenti Konstantinápoly” nyári kulturális program pódiumest-sorozata, amelynek első vendége Fejér András harsonaművész volt.

Számos téma; önéletrajzi, szakmai és személyes kérdések is felmerültek a Zsinagógában tartott beszélgetésen: mint Fejér András a beszélgetést követően portálunknak elárulta, sokkal jobban izgult a beszélgetés előtt, hiszen nem tudta, mit és milyen stílusban és módon fog kérdezni tőle Nagy Zsolt, akihez mintegy 30 éves barátság fűzi. A harsonaművész elmondta, könnyen ment a válaszadás, a hangulat pedig kitűnő volt, hiszen a közönség nagyon figyelt.Fejér András ráadásul – akárcsak két évvel ezelőtt –a Művészetek Katedráján is oktat: a Liszt Ferenc-díjas harsonaművésztől megtudtuk, az idei évben 10 növendékkel fog együtt dolgozni, akik között fiatalabbak és idősebbek is vannak, de – mint fogalmazott – az első napot követően úgy látja, remek csapata van, a növendékek között pedig olyan fiatal zenész is van, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen fogja folytatni tanulmányait.A következő nyár esti beszélgetésre augusztus hatodikán, kedden kerül sor a Vigadó udvarában, ahol Szabó Dénes karnaggyal, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógussal Gilinger Katalin beszélget majd.

Világifjúsági fúvószenekar alakul a Művészetek Katedrája keretében

Mint arról már korábban beszámoltunk ismét megnyitja kapuit az Angyalsóhaj Alapítványnak köszönhetően életre hívott Művészetek Katedrája a nyáron. Ezen apropóból nemrégiben, a József Attila Városi Könyvtárban Bátori Éva, Dr. Csikota József, valamint Sonkodi Rita művészek mondták el gondolataikat a makói szabadegyetemről egy beszélgetés keretében, melyet Varga Márta az alapítvány kuratóriumi tagja vezetett.

Harmadszorra rendezik meg Makón a Művészetek Katedráját

Augusztus 5-e és 15-e között harmadik alkalommal szervezi meg Makón az Angyalsóhaj Alapítvány a Nyári Összművészeti Szabadegyetemet. A katedra népszerűsítése érdekében kedd este a könyvtárban egy kerekasztal beszélgetést tartottak. A szabadegyetem egyik oktatója, Bátori Éva operaénekes a Rádió 7-nek elmondta: egyre népszerűbb a katedra, hiszen nem csupán egyre több fiatal művész jelentkezik diáknak, hanem az oktatók száma is gyarapodik. Bátori Éva kitért arra is, hogy többek között azért hozták létre a katedrát, hogy bebizonyítsák azt, miszerint Makón és környékén is élnek tehetséges művészpalánták. A világ számos pontjára elkerült, s ott hírnévre szert tett makóiak nyaranta visszatérnek a szülővárosukba, hogy a fiatalokat oktassák. Az operaénekes hozzátette: az ő példájuk is azt mutatja, nem kell ahhoz budapestinek lenni, hogy felfigyeljen a tehetségre az ország és a világ.

Harmadjára is lesz Művészetek Katedrája Makón

Nyolc művészeti ággal, és két „Katedra Plusz” vendéggel tartja meg augusztus 5. és 15. között az összművészeti szabadegyetemet az Angyalsóhaj Alapítvány. Kerekasztal beszélgetésen mutatták be az idei programot.

– Szeretnénk Makóra visszahozni abból a tapasztalat mennyiségből, amit szereztünk a világban. – mondta el portálunknak Bátori Éva a Művészetek Katedrája Kezdeményezésről. Az operaénekes kiemelte, a tavalyi négy művészeti ág tovább bővült, idén nyolc kiváló tanár érkezik Makóra a nyáron.

– Rengeteg tábor, nyári egyetem van, olyan azonban, ahol majdnem minden művészeti ág megtalálható, nem nagyon. Az is a különlegessége, hogy a művészeti ágak átjárhatóak egymás közt. – tudtuk meg Bátori Évától.

Az operaénekes hangsúlyozta, a kurzusok is egyre népszerűbbek, ami többek között annak is köszönhető, hogy a város teljes támogatását élvezi a Művészeti Katedra.

– Nagyon ritka Magyarországon, és mindenütt a világban, hogy egy ilyen, kultúrát szerető és támogató polgármestere van egy városnak. Majdnem mindenütt a pénz az úr, a művészet pedig viszi, és nem hozza. – tette hozzá.

Vár a Művészetek Katedrája!

Immár harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az Angyalsóhaj Alapítványnak köszönhetően életre hívott Művészetek Katedrája. Augusztusban nyolc kurzus várja az érdeklődőket, akik neves mesterektől tanulhatnak.

Oldalak